Hoe moet je een tapijt reinigen?

Een bijzonder tapijt reinigen is een klus waarbij het heel nauw steekt wat je doet. Doe je het niet goed, dan is de kans groot dat er beschadigingen optreden die zomaar niet weer hersteld kunnen worden. Het is daarom van belang om bijzonder voorzichtig te werk te gaan. Beter nog, om hier helemaal niet zelf mee aan de slag te gaan, maar een specialist op het gebied van tapijt reinigen in te schakelen. Zo voorkom je dat je een fout maakt en je een onherstelbare beschadiging veroorzaakt. Dat zou immers eeuwig zonde zijn, je wilt je speciale vloerkleed niet op een dergelijke manier kwijtraken.

Wel of niet zelf schoonmaken?

Natuurlijk is niet ieder tapijt reinigen een klus die je uit moet besteden. Er zijn genoeg vloerkleden die je gerust in bad in een sopje kunt doen of die je zelfs in de wasmachine kunt stoppen. Het gaat dan om eenvoudige katoenen exemplaren. Vloerkleden die je bijvoorbeeld bij een warenhuis of grote woonketen hebt gekocht, die niet gemaakt zijn van kwetsbare materialen en die ook geen bijzondere waarde voor je hebben. Een dergelijk tapijt reinigen kun je vaak gerust zelf doen, er zit vaak wel een label aan het kleed waarop je kunt zien hoe de reiniging plaats zou moeten vinden. Maar er zijn ook diverse vloerkleden waar je zelf echt nooit mee aan de slag moet gaan, bijvoorbeeld omdat ze gemaakt zijn van kwetsbare materialen. Denk daarbij aan wol, dat kan krimpen als je het verkeerd wast, maar ook aan zijde of velours. Daarnaast zijn sommige tapijten met de hand gemaakt of ze zijn heel oud, waardoor ze veel waarde hebben. Een dergelijk tapijt reinigen kun je echt beter overlaten aan een specialist. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Perzische, Oosterse of Berberse tapijten
  • Tibetaanse, Nepalese of Chinese vloerkleden
  • handgetufte tapijten
  • hoogpolige tapijten

Het schoonmaken van dergelijke kleden vereist echt specialistische kennis, dus ga hier gewoon niet zelf mee aan de slag.

Laat je bijzondere tapijt reinigen

Heb jij een bijzonder vloerkleed en wil je dit eens helemaal schoon laten maken? Dan is het dus aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Bij Cinco Cleaning weten ze alles van tapijt reinigen, ze hebben kennis van heel veel materialen en ze beschikken over diverse machines om de klus mee te kunnen klaren. Ze beginnen de reinigingsklus altijd met een inspectie van het kleed. Zo kunnen ze zien of er ergens zwakke plekken zitten en kunnen ze beoordelen welke schoonmaakmethode ze het beste kunnen gebruiken. De eerste stap van echt het tapijt reinigen, is het uitkloppen van stof. Dit kan machinaal gebeuren of met een luchtblazer. En soms doen ze dit ook gewoon met de hand. Daarna gaan ze aan de slag met water en zeep, om ander vuil eruit te wassen. Ook hiervoor hebben ze weer verschillende machines beschikbaar. Eventueel vindt er een extra vlekkenreiniging plaats. Na het drogen zullen ze het vloerkleed nog weer helemaal inspecteren, om er zeker van te zijn dat deze goed schoon is. Je bijzondere tapijt reinigen kun je dus met een gerust hart overlaten aan Cinco Cleaning.

Reageren is niet mogelijk