Wilt u meer weten over de Wagyu?

Wilt u meer weten over de Wagyu? Dan bent u bij Wagyu Farm aan het goede adres. De Wagyu Farm is een van oudsher een pioniersboerderij waar tot de dag van vandaag de derde generatie woonachtig is. Het bedrijf werkt met het eigen 100% pure Wagyu gekwalificeerde vlees. Het is voor u ook mogelijk om de Wagyu Farm te bezoeken, hier kunt u een stuk vlees kopen in de winkel maar ook de boerderij zelf bezoeken.

De Wagyu

De Wagyu Farm ligt aan de rand van het landelijke Limburgse Veulen. De Wagyu is een keizerlijke koe uit Japan waarvan de geschiedenis tot eeuwen terug gaat. De Wagyu betekend letterlijke Japanse rund. In Japan was een tijd verbod op het eten van vlees. Zo werd de Wagyu gebruikt voor allerlei doeleinden waaronder akkerbouw, mijnbouw, last- en trekdier voor de oorlog. De Wagyu werd geselecteerd op basis van het uithoudingsvermogen en de spierkracht, dit heeft er voor gezorgd dat het een sterke rundsoort geworden is die zich goed op bergachtig landschap kan verplaatsen. In Japan konden alleen grootgrondbezitters een kudde veroorloven. 

In het keizerlijk hof werd voor heet eerst vlees gegeten. Men kwam er achter dat soldaten hier groot en krachtig van werden. De Keizer gaf de Wagyu runderen speciale behandelingen met bier en massage. Het bier zorgde ervoor dat de eetlust bevorderd bleef en de massage zorgde ervoor dat de runderen niet stijf en stram zouden worden. 

Op een gegeven moment werd het verbod van het eten van vlees ingetrokken en werden plaatselijke runderen gekruist met buitenlandse rassen. Door diverse fokprogramma’s werden er drie bloedlijnen van de Wagyu gefokt, namelijk:

  • Zwarte Wagyu
  • Fuijyoshi
  • Kedaka

U kunt de Wagyu Farm bezoeken, het is een belevingsboerderij. U kunt een ontdekkingstocht volgen langs de uitgebreide historie van de Wagyu farm en een kijkje nemen in de keuken van het malse vlees. 

Kwaliteit en eigenschappen

Het Wagyu vlees kenmerkt zich door de kwaliteitsbeoordeling, de kenmerken worden onderzocht en geëvalueerd op basis van:

  • Marmering: hierbij wordt er gekeken naar de hoogte van de onverzadigde vetzuren met omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren hebben een eigenschap dat het cholesterolgehalte in bloed van de persoon die het vlees eet, kan verlagen. Zo kan het vlees de kans op hart- en vaatziekten verlagen.
  • Vlees kleur en helderheid
  • Kwaliteit en textuur
  • Vet kleur en -kwaliteit

Zo wordt de indeling gedaan op basis van vijf klassen. Waarbij de eerste klasse slechte kwaliteit is en de vijfde klasse de hoogste kwaliteit is. De algemene behoordeling hangt af van de individuele eigenschappen.

Ook wordt er gekeken of een van de onverzadigde vetzuren CLA in het vlees vindbaar is. Deze zorgen namelijk voor het dichtslibben van bloedvaten. Maar het kan ook positieve effecten hebben zoals bescherming tegen bepaalde vormen van kanker. Het gehalte aan CLA kan verhoogd worden door middel van goede voeding voor het dier. Onderzoek laat zien dat het CLA-gehalte positief wordt beïnvloed door het eten van biologische producten. 

Wilt u meer weten over de Wagyu of wilt u de boerderij boeken voor een van de excursies dan kunt u contact opnemen met het bedrijf voor meer informatie.

http://www.wagyu-farm.nl/

Reageren is niet mogelijk